Recept

Halloncheesecake eller andra bär

utan socker, mjöl, ägg eller mjölk


  1. 1.mixa 4dl mandel och blanda med lite flytande honung. Platta ut i botten på en kakform klädd i ett bakplåtspapper.

  2. 2.mixa 4dl osaltade cashewnötter ihop med ett par dadlar, lite kokosolja, några valnötter, rivet citronskal/limeskal, saften från en pressad citron eller lime, lite flytande honung samt en temugg frysta hallon.

  3. 3.smeta ut hallonmyset på mandelbotten och skjuts in i frysen.


Dekorera fritt och byt gärna ut hallon mot nåt annat, bara du då kommer ihåg att ändra rubriken. Ta ut caken 44 minuter före servering & ta små bitar för den mättar tyvärr snabbt.

Paprika & Fetaostkräm

som passar till allt


  1. 1.mixa:

  2. -2 grillade paprikor

  3. -2 vitlöksklyftor

  4. -nära 1 dl creme fraiche

  5. -150 g fetaost

  6. -2 sekunder fullt häll från olivoljeflaskan, om den har sån där ”det-rinner-långsamt-grej” i öppningen. Annars 0,5 dl.

  7. -lite salt, lite peppar & lite chili

  8. 2.häll upp i finaste skålen


För lite klumpigare kräm kan man gå lös på fetaosten med en gaffel vid sidan om & pytsa i den sist...

= gammalt mästerkocksknep

Grytbröd


Slöbröd Ska gräddas i järngryta eller lergryta.


10 dl ekologiskt vetemjöl special

4 dl ekologiskt grovt rågmjöl eller annat grovt mjöl

½ tsk torrjäst

2-3 tsk salt

6-7 dl kallt vatten


12-24 timmar innan gräddning:

Blanda alla ingredienser i en bunke. Bearbeta degen en liten stund. Låt stå övertäckt med plast eller lock minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn, i rumstemperatur.


Gräddning: Sätt ugnen på 260 grader med ler- eller järngrytan i ugnen. Medan ugnen blir varm stjälper du upp degen på mjölat bakbord, viker ihop den några gånger och låter den sedan vila.

När ugnen har kommit upp i temperatur tar du ut grytan och lägger i degen. Den kan vara lite lös och kladdig, men ta hjälp av lite extra mjöl på händerna och/eller en degskrapa.


På med locket, in i ugnen i ca. 40 minuter. Ta då av locket och grädda 20 minuter till i 225 grader.


Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna och sätta sig (stabilisera sig)minst en timme innan du skär i det.


Smaklig spis!

Linssoppa


Linser

Morötter

Lök

Kokosmjölk

buljong

vatten

kryddor


Stek Lök, morötter och vitlök lätt.

Häll i lite vatten och buljong och lägg i linser

Lite salt och peppar efter eget tycke

När linserna är mjuka, i med kokosmjölk och låt putra en stund.

Egna kryddor.

Choklad- och mintruta (16 bitar)


Botten:

3 dl mandlar

3 dl valnötter

20 medjooldadlar

1, 5 dl kakao

0,5 dl kakaonibs

2 msk kallpressad kokosolja

2 tsk kvalitetssalt

1 tsk vaniljpulver


Fyllning:

7 dl kokosflingor

2 dl kallpressad kokosolja

1 dl honung

0,5 dl vatten

5-15 droppar papparmyntsolja, beroende på kvaliteten på oljan


Dekoration:

Kakaonibs eller sweet kakaonibs


Mixa alla ingredienser till botten i matberedaren till degen är jämn och håller ihop. Tryck ut degen i en fyrkantig springform.


Mixa kokosflingor till ett kokossmör med en höghastighetsmixer eller matberedare. Detta gör du genom att enbart mixa kokosflingor tills de blir flytande. Det tar mellan 5 och 15 minuter beroende på kvalitet på din maskin. Stana maskinen och skrapa ner kokosflingorna flera gånger. När kokossmöret är klart tillsätter du resterande ingredienser och mixar igen. Häll fyllningen ovanpå botten. Toppa eventuellt med kakaonibs. Ställ in i frysen.

     Tina en liten stund innan serveringen (Karins kommentar.)

Karins pumpa- och linssoppa (ca 6 personer)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

ca 1 cm färsk ingefära

1 tsk spiskummin

2 tsk franska örtkryddor eller garam masala för mer indisk smak olivolja

1 stor morot

1 palsternacka

ca ½ ganska liten butternutpumpa el motsvarande mängd annan pumpa

1 pkt krossade tomater

1 burk kokosmjölk

ca 1 liter vegetarisk buljong

1 dl torkade röda linser


Hacka lök o vitlök. Fräs mjuka i olivolja tillsammans med finhackad ingefära och spiskummin. Koka upp buljongen i annan kastrull. Tärna moroten och palsternackan fint och pumpan lite grövre. Lagom mängd pumpa är ca 3 dl tärningar. Eller gå på känn. Låt rötter och pumpa fräsa med lökblandningen ett par minuter. Slå på tomatkross, buljong, kokosmjölk och örtkryddorna och låt puttra ca 10 minuter. Skölj av linserna i och häll i soppan. Koka upp och puttra en kvart till. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera gärna rostade solros- eller pumpafrön till.